Timo Raaska
27.08.2020

Hyvän turvallisuuskulttuurin tunnistaa käytännössä melko nopeasti tarkastelemalla organisaation toimintaa päivittäisessä työssä näiden kolmen havainnoitavan asian kautta.

AJANKOHTAISTA
Hyvän turvallisuuskulttuurin kolme pointtia

AJANKOHTAISTA
Hyvän turvallisuuskulttuurin kolme pointtia

Timo Raaska
27.08.2020

”Pidättekö portaissa kävellessä kaiteesta kiinni, kun kävellään tuonne toisen kerroksen neuvottelutilaan”. Tämä pieni ohimennen annettu ohje, jonka sain erään teollisuusyrityksen työsuojelupäälliköltä saapuessani tapaamiseen (silloin, kun vielä tavattiin ihmisiä fyysisesti samassa huoneessa), on jäänyt mieleen esimerkkinä turvallisuuskulttuurin käytännön ilmentymästä. Ei julkilausumia tai juhlapuheita, vaan ystävällinen neuvo ohimennen annettuna.

Nopea Google-haku otsikolla ”turvallisuuskulttuuri tutkimus” tuottaa heti yli 35 000 osumaa eli hyvää tietoa ja luotettavaa tutkimustietoa aiheesta löytyy joka lähtöön ja kaikilta toimialoilta. Johtajan näkökulmasta tämä on tietysti hyvä asia. Erinomaisen turvallisuuskulttuurin rakentaminen ei ainakaan ole tiedon määrästä kiinni – kyse onkin käytäntöön viemisestä ja toteuttamisesta.

Oman kokemukseni mukaan hyvän turvallisuuskulttuurin tunnistaa käytännössä melko nopeasti tarkastelemalla organisaation toimintaa päivittäisessä työssä seuraavien kolmen havainnoitavan asian kautta.

1. Osaaminen ja viestintä

Ensimmäinen havainnoitava asia liittyy osaamiseen ja viestintään. Ovatko kaikki tietoisia omaan työhönsä liittyvistä riskeistä ja niistä perusasioista joihin turvallisuus perustuu? Hyvässä toimintakulttuurissa turvallisuus ei koskaan ole erillinen asia, vaan mukana kaikessa tekemisessä. On tärkeää, että kaikilla on yhteinen ymmärrys siitä, mitä turvallisuus on ja miten siihen vaikutetaan.

2. Oppiminen ja toiminnan kehittäminen

Toinen kohta liittyy oppimiseen ja toiminnan kehittämiseen. Havainnoivatko työntekijät aktiivisesti vaaratilanteita ja ilmoittavat niistä? Raportoiduista vaaratilanteista voidaan aina oppia ja parantaa toimintaa, edellyttäen tietysti, että kaikki havainnot käsitellään ja niiden perusteella tehdään toimenpiteitä.

3. Johtaminen ja esimiesten toiminta

Kolmas kohta liittyy johtamiseen ja esimiesten toimintaan. Hyvä kulttuuri ei rakennu itsestään vaan se vaatii arvoja ja asenteita tukevaa johtamista. Toiminnassa on oltava selkeät säännöt ja ohjeet, joita noudattamalla on helppoa toimia turvallisesti. Kulttuurin rakentumisessa henkilöstöjohtaminen on aina tärkeässä roolissa.

Turvallisuuskulttuuri ei siis ole mikään akateeminen harjoitus tai käytännöstä irrallaan oleva ylevä periaate. Päinvastoin – se ilmenee päivittäisessä työssä tehtävinä pieninä tekoina, joista muodostuu se työpäivä, jonka päätteeksi jokainen voi mennä terveenä kotiin. Turvallisuuskulttuuria ei voi ostaa valmiina eikä sitä paranneta pelkillä teknologisilla ratkaisuilla tai ohjekirjoilla. Turvallisuuden – tai turvattomuuden – luomme me jokainen omalla toiminnalla ja valinnoilla, joita työssä jatkuvasti teemme.

Uusimmat blogit

Turvallisuutta taidolla

Turvallisuutta taidolla -verkkokoulutus tarjoaa perustietoa ja käytännön taitoja turvallisuuden edistämiseksi omassa työympäristössä.

Lue lisää

Puutteellinen osaaminen on turvallisuusriski

Ota vaaratilanteet työpaikalla haltuun Qreformin osaamisen hallinnan järjestelmillä.

Lue lisää

2020-10-22T10:32:27+03:00