Timo Raaska
20.4.2023

Turvallisuus on systeeminen toiminto ja lähtee jokaisesta meistä. Kun yhdistämme riittävän tiedon, osaamisen ja oikeat valinnat, voimme edetä kohti parempaa turvallisuutta työpaikasta riippumatta. Turvallisuuskulttuurin rakentaminen vaatii aktiivista työtä niin yksilö- kuin organisaatiotasolla.

AJANKOHTAISTA

Kohti parempaa turvallisuutta – käytännön kokemuksia asiakastyöstä

AJANKOHTAISTA

Kohti parempaa turvallisuutta – käytännön kokemuksia asiakastyöstä

CEO Timo Raaska | Qreform Oy

Timo Raaska
20.4.2023

Työskentelemme Qreformissa monien eri toimialojen asiakkaiden kanssa. Saamme koko ajan oppia uutta siitä, miten turvallisuus paranee monenlaisissa organisaatioissa. Olen havainnut, että turvallisuus paranee tehokkaimmin vain niissä prosesseissa, joissa toiminnasta saadaan riittävästi tietoa havaintojen kautta. Olen myös käytännössä nähnyt, että turvallisuus lähtee aina yksittäisen työntekijän pienistä oikeista valinnoista.

Tässä blogissa haluan jakaa muutamia näkemyksiäni ja kokemuksiani siitä, miten voimme yhdessä edistää turvallisuutta työpaikalla.

Järjestelmätoimittajana on alkuun tietysti todettava, että erilaiset tietojärjestelmät voivat olla erinomainen tuki turvallisuustyölle. Ne auttavat keräämään ja analysoimaan tietoa, joka puolestaan auttaa tunnistamaan riskit ja vaaratilanteet ajoissa. Tietojärjestelmät ovat kuitenkin vain työkalu, eivätkä ne saa koskaan tulla itsetarkoitukseksi. Suomalaisten organisaatioiden ongelma (jos sitä sellaiseksi saa sanoa) on usein se, että oletetaan järjestelmän pystyvän jotenkin ”automaattisesti” parantamaan toimintaa. Käytännössähän näin ei koskaan tapahdu, turvallisuuden parantaminen on aina käytännön jatkuvaa työtä, johon tarvitaan sekä tietojärjestelmiä että organisaation toimijoiden omaa panosta.

Nykypäivän yhä monimutkaisemmassa työympäristössä korostuu yhä enemmän osaamisen ja pätevyyksien kontrolloitu hallinta. Kun työntekijät hallitsevat työtehtävänsä ja ymmärtävät työn turvallisuusriskejä, he voivat tehdä parempia päätöksiä ja välttää vaaratilanteita. Tähän ohjaa myös jatkuvasti lisääntyvä regulaatio ja valvonta – näin myös yhteiskunta koittaa omalta osaltaan esittää vaatimuksia, joiden tavoitteena on varmistaa toiminnan turvallisuus.

Käytännön työ asiakkaiden kanssa luo vahvaa uskoa siihen, että meillä Suomessa suunta on oikea. Toimialasta riippumatta organisaatiot panostavat hyvän turvallisuuskulttuurin kehittämiseen. Tapaamme päivittäin ammattilaisia, jotka tekevät isolla sydämellä työtä oman työpaikkansa turvallisuuden parantamisen eteen. Hauskaa on myös huomata, että tässä työssä tehdään paljon avointa yhteistyötä eri organisaatioiden ja jopa kilpailevien toimijoiden kesken – turvallisuus ei ole liikesalaisuus vaan yhteistä pääomaa.

Keinoja turvallisuuden varmistamiseen

Jaan kolme pientä käytännön ohjetta työympäristön turvallisuuden parantamiseen, jotka poimin erään hienoa työtä tekevän asiakkaamme turvallisuuspäällikön seinältä. Ohjeita noudattamalla voidaan helposti varmistaa omaa ja työkavereiden turvallisuutta työssä:

  • Avoimuus: Keskustele avoimesti turvallisuudesta työpaikalla. Jakakaa havaintoja ja ideoita siitä, miten turvallisuutta voisi parantaa.
  • Osaaminen: Pidä oma osaaminen ajan tasalla ja varmista että kaikki tiimissä pystyvät tekemään oman työnsä turvallisesti. Tunnista myös oman osaamisen rajat ja pyydä apua tarvittaessa.
  • Suunnittelu: Pysähdy, mieti ja tee oikeita valintoja. Minuutin riskiarviointi voi säästää ihmishenkiä – myös omasi.

Lisään itse vielä yhden:

  • Laita teknologia töihin: Käytä tietojärjestelmiä tehokkaana apuna. Kannusta kaikkia käyttämään järjestelmiä ja johda toimintaa kerätyllä tiedolla.

Kun yhdistämme riittävän tiedon, osaamisen ja oikeat valinnat, voimme yhdessä edetä kohti parempaa turvallisuutta työpaikasta riippumatta. On tärkeää muistaa, että vaikka turvallisuus on systeeminen toiminto, jokainen työntekijä on arvokas osa turvallisuuden kokonaisuutta. Meidän kaikkien panosta tarvitaan parhaiden käytäntöjen löytämiseksi ja toteuttamiseksi.

Eri työpaikoilla turvallisuuden haasteet vaihtelevat, mutta perusperiaatteet säilyvät aina samoina. Turvallisuus lähtee jokaisesta meistä ja vaatii aktiivista työtä niin yksilö- kuin organisaatiotasolla. Yhdessä voimme oppia toisiltamme ja kehittää turvallisempia työympäristöjä kaikille. Muistetaan siis havainnoida, oppia ja tehdä oikeita valintoja – olivatpa asiat isoja tai pieniä. Näin voimme edetä kohti turvallisempaa huomista yhdessä sekä luoda työpaikkoja, joissa jokainen voi työskennellä turvallisesti ja tehokkaasti.

2024-04-10T13:01:45+03:00
Go to Top