Pasi Selkama ja Marko Mänty
17.2.2023
Tietoturvan varmistaminen on Regon kehitystyössä järjestelmällistä, jotta tietoturvariskien hallinta pysyy koko ajan lisääntyvien uhkien tasolla. Qreformin teknologiatiimi seuraa Rego HSEQ-järjestelmän ja siihen pohjautuvan Laatuportin käyttöpalveluympäristön tietoturvan tilaa säännöllisesti järjestelmää monitoroimalla.
AJANKOHTAISTA
Tietoturvariskien hallinta Regossa – johdonmukaista ja jatkuvaa kehittämistä
AJANKOHTAISTA
Tietoturvariskien hallinta Regossa – johdonmukaista ja jatkuvaa kehittämistä
Pasi Selkama ja Marko Mänty
17.2.2023
Qreformin teknologiatiimissä luotetaan moderneihin, tietoturvallisiksi todettuihin työkaluihin ja tapoihin sekä tiimin yhteistyöhön. Tietoturvariskien hallinta vaatii järjestelmätoimittajalta ennakointikykyä, johdonmukaisuutta ja jatkuvaa kehittämistä. Tietoturvan varmistaminen on tärkeää, koska sillä turvataan organisaatioiden ja yksilöiden tärkeitä ja ainutlaatuisia tietoja.
Qreformin Rego HSEQ on SaaS-palveluna toimiva järjestelmä, joka täyttää vaativatkin tietoturvakriteerit. Pilvessä sijaitseva ohjelmisto, jota ylläpidetään palveluntarjoajan toimesta, tarjoaa skaalautuvan tietoturvallisen ympäristön sekä sertifioidut toimintatavat ja järjestelmät. Tietoturvalähtöinen ajatusmalli, uusien kolmannen osapuolen komponenttien kriittinen tarkastelu ja systemaattinen työ prosesseja noudattaen muodostavat Regon kehitykselle hyvän pohjan tietoturvan kannalta.
”Yleisimmät tietoturvauhat koostuvat järjestelmävirheiden, käyttöympäristön konfiguraatioiden ja järjestelmän käyttäjien väärien käytäntöjen aiheuttamista uhkista”, kertoo Qreformin teknologiajohtaja Pasi Selkama.
Tietoturvauhat muuttuvat jatkuvasti ja jokainen niistä voi viedä järjestelmän toiminnan pois raiteiltaan. Rego-järjestelmän tietoturvauhkia hallitaan suosimalla yleisesti hyväksyttyjä, ajantasaisia sekä parhaita käytäntöjä kehitystyössä. Tietoturva-auditoinnit ovat tärkeä osa sovellusten ja palveluiden tietoturvaa. Regoon tehdään säännöllisesti sekä sisäisiä että ulkoisia auditointeja.
”Tunnistamme ja torjumme tietoturvauhkia mm. uhka-analyyseillä, tietoturvatestauksella ja järjestelmäkomponenttien ylläpidolla. Järjestelmän ulkoisilla auditoinneilla varmistumme sovelluksen ja sen käyttöympäristön tietoturvan tasosta. Ulkoiset tietoturva-auditoinnit ovat antaneet vahvistusta järjestelmän arkkitehtuurin ja tietoturvavalintojen toimivuudesta”, Selkama sanoo.
Järjestelmäpäivitykset tärkeässä roolissa tietoturvariskien hallinnassa
Tietoturvariskien hallinnalla on tarkoitus estää tietomurto, eli luvaton tunkeutuminen tietojärjestelmään ja palveluun. Jos tietomurto johtaa tietovuotoon, se voi merkitä palveluntarjoajalle merkittävää mainehaittaa sekä taloudellista vahinkoa. Yksilölle tietovuodosta voi seurata esimerkiksi identiteettivarkauksia, aiheuttaen taloudellista tai muuta vähäistä suurempaa haittaa.
”Jotta järjestelmän tietoturva pysyy tavoitetasolla, on järjestelmäpäivityksiä tehtävä säännöllisesti. Järjestelmän tietoturvan ylläpitäminen on jatkuvaa kilpajuoksua, jossa hyökkääjät ovat ottaneet useamman kierroksen varaslähdön. Jokainen päivitys vähentää hyökkääjien etumatkaa”, sanoo Qreformin johtava ohjelmistoarkkitehti Marko Mänty.
Toimiva tietoturva näkyy käyttäjien arjessa sujuvina toimintoina. Rikottu tietoturva taas haittaa tai estää järjestelmää toimimasta suunnitellulla tavalla. Kun järjestelmän tietoturva on kunnossa ja toimii hyvin, korjaavia toimenpiteitä tehdään vain vähäisessä määrin.
”Suunnittelusta johtuva tietoturva-aukko, joka ei ilmene testauksissa olisi pahin skenaario oman työn kannalta. Uusi teknologia tuo mukanaan uusia haasteita tietoturvankin saralla, mutta tarjoaa myös uusia keinoja tietoturvan parantamiseen”, sanoo Mänty.
Tietoturva on yhteinen asia
Jokainen työntekijä on vastuussa työroolinsa perusteella yrityksen tietoturvasta. Kun työntekijät ovat omaksuneet keskeisimmät tietoturvakäytännöt ja ne on otettu osaksi päivittäistä toimintaa, on tietoturva jo hyvällä mallilla. Esimerkiksi työssä käytettävien laitteiden tietoturva, niillä käsiteltävän tiedon turvallinen käsittely sekä päivittäisen viestinnän tietoturvasta huolehtiminen ovat asioita, joista työntekijän tulee huolehtia.
”Asiakkaamme huolehtivat sitten tietysti oman organisaationsa tietoturvakäytännöistä. Järjestelmän puutteellinen tietoturvallisuus voisi vaarantaa asiakkaan edut, aiheuttaa lisätyötä ja -kustannuksia myös asiakkaalle. Välttääksemme nämä tietoturvapuutteet, meidän tulee järjestelmätoimittajana aktiivisesti huolehtia integraatiorajapintojen toimivuudesta ja tietoturvasta yhteisesti sovittuja menettelytapoja noudattaen”, valottaa Selkama.
Rego HSEQ-järjestelmän kehitystyö haastaa pysymään ajan tasalla. Ottamalla uutta teknologiaa käyttöön voidaan varmistua ohjelmiston elinkaaren pidentämisestä pitkälle tulevaisuuteen.
”Tietoturvalähtöinen ajatusmalli ja tietoturvan ylläpitäminen on jatkuva prosessi, joka nähdäkseni tulee korostumaan tulevaisuudessa vieläkin enemmän”, kiteyttää Selkama lopuksi.