ASIAKKAAT
Pohjanmaan hyvinvointialue on edelläkävijä monella laatu- ja turvallisuustyön osa-alueella
ASIAKKAAT
Pohjanmaan hyvinvointialue on edelläkävijä monella laatu- ja turvallisuustyön osa-alueella
Kuvat: ©Pohjanmaan hyvinvointialue
Hyvinvointialueiden laatu- ja turvallisuustyössä on kyse varsin suurten kokonaisuuksien hallinnasta: sekä työn osa-alueiden että niihin liittyvien työntekijöiden määrä on suuri. Pohjanmaan hyvinvointialue on ratkaissut haasteen hankkimalla käyttöönsä kokonaisvaltaisen Laatuportti-järjestelmän, jonka avulla kaikissa toimipisteissä voidaan hallita kaikkea laatu- ja turvallisuustyöhön liittyvää tietoa samassa järjestelmässä, samoilla toimintaperiaatteilla.
Hallittu prosessi, selkeä tallennuspaikka, visuaaliset näkymät
Pohjanmaan hyvinvointialue tarjoaa perusterveydenhuollon, sosiaalihuollon ja erikoissairaanhoidon palveluja 14 jäsenkuntansa asukkaille. Tämän palvelutuotannon lisäksi organisaatiossa edistetään asiakas- ja potilasturvallisuutta kansallisestikin merkittävällä tavalla, ja esimerkiksi valtakunnallisesti palveleva Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus sijaitsee juuri Pohjanmaan alueella Vaasassa.
Laatu- ja turvallisuustyötä tukevien tietojärjestelmäratkaisujen osalta Pohjanmaan hyvinvointialue on tehnyt jo pitkään yhteistyötä Qreformin kanssa. Pohjanmaan hyvinvointialueen tarpeisiin sovitettu Laatuportti-järjestelmäratkaisu pitää nyt sisällään muun muassa pätevyyksien ja osaamisen hallinnan, laadunhallinnan ja auditoinnit sekä riskienhallinnan. Tuoreimpina osa-alueina kehitystyön alla ovat myös uusien työntekijöiden perehdytys ja järjestämisvastuuseen kuuluva palveluntuottajavalvonta.
”Meillä on laatu- ja turvallisuustyössä pitkät perinteet ja rohkea etenemistapa: kokeilemme uusia toimintatapoja ja opimme niistä. Siksi kerron mielelläni muillekin omaa kasvutarinaamme. Juuri nyt kehitämme esimerkiksi digitaalista perehdytyspolkua, sillä laadukas perehdytys on aito vetovoimatekijä ja perehdytyksen on siksikin tapahduttava mahdollisimman luontevasti”, kertoo Pohjanmaan hyvinvointialueen laatujohtaja Mari Plukka.
Jatkuvassa kehitystyössä riittää haastetta, mutta toisaalta myös valtavasti potentiaalisia hyötyjiä: hyvinvointialue tarjoaa palveluja kaikkiaan noin 170 000 asukkaalle yli 8 000 työntekijän voimin yli 400 yksikössä. Yksi Pohjanmaan alueen ominaispiirteistä on myös se, että toiminta on aidosti kaksikielistä. Myös tietojärjestelmissä kaiken on näin ollen toimittava sekä ruotsiksi että suomeksi.
Siirtymä sairaanhoitopiireistä hyvinvointialueisiin toi myös osaltaan paljon yhtenäistämistarpeita niin prosessien ja toimintatapojen kuin myös järjestelmäratkaisujen suhteen.
”Tapaan kuvata laadun eri dimensiot puuna, jossa on monta oksaa. Yksittäisiä oksia ovat esimerkiksi osaamisen varmistaminen, laadunhallinta, turvallisuuskoulutukset, valvonta, osallisuus ja niin edelleen. Annamme mieluusti organisaatiomme asiantuntijoille paljon mahdollisuuksia vaikuttaa prosessien ja järjestelmien kehittämiseen. Oma tehtäväni on puolestaan varmistaa, että kaikki oksat pysyvät kuitenkin aina kiinni puussa”, Plukka summaa.
”Laatuportissa on kätevää, että toisiinsa liittyvät kokonaisuudet löytyvät samalta alustalta ja toimivat samalla periaatteella.”
Laatujohtaja Mari Plukka, Pohjanmaan hyvinvointialue
Ykköstavoitteena laadukkaampi palvelu ja parempi arki
Laatu- ja turvallisuustyön kokonaisuutta ohjaavat Pohjanmaan hyvinvointialueella paitsi lakisääteiset vaatimukset myös organisaation kirkkaimmat johtotähdet: laadukas palvelu ja hyvä arki. Tavoitteiden toteutumista varten kaikki laatuun ja turvallisuuteen vaikuttava tieto on haluttu kerätä yhteen paikkaan ja siten luopua erillisistä Excel-taulukoista, papereista ja muista irrallisista muistiinpanoista. Laatuportti-järjestelmän avulla tietoja on nyt helppo kirjata ja käsitellä, ja visuaalisten näkymien ja raporttien avulla toiminnan isoa kuvaa pysytään seuraamaan ja valvomaan reaaliajassa.
Yhteistyössä Qreformin kanssa Plukka arvostaa ennen kaikkea kokonaisvaltaista järjestelmäratkaisua, yhteistä kehitystyötä sekä avointa ja rehellistä keskusteluyhteyttä. Kehitystä on tehty vuosien mittaan tiiviisti yhdessä esimerkiksi osaamisen varmistamiseen ja pätevyyksien hallintaan liittyen, muun muassa lääke- ja laiteosaamisen sekä ensihoidon toimenpidepätevyyksien osalta. Lisäksi organisaatiossa hyödynnetään Qreformin Potilasturvaportissa tarjolla olevia verkkokoulutussisältöjä.
”Sanomme usein ääneen toiveitamme Qreformille, ja he tarttuvat niihin. He toimivat meille hyvänä sparraajana, ja heidän asiantuntijuutensa näkyy muun muassa siinä, että he osaavat esittää erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja. Oma tapani on esittää toisinaan aika korkealentoisiakin visioita, joita he osaavat tarvittaessa myös kauniisti torpata. Arvostan tällaista rehellisyyttä ja avoimuutta. Toteutuskelpoisia ideoita alamme sitten yhdessä palastella ja purkaa projekteiksi”, Plukka toteaa.
Laatuportti tarjoaa nyt Pohjanmaan hyvinvointialueen kaikille toimipisteille yhteisen alustan, johon kerätään laatuun ja turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja työkaluja eri osa-alueilta. Lisäksi Laatuportista saadaan koostettua tarvittavat seurantaraportit.
”Laatuportissa on kätevää, että toisiinsa liittyvät kokonaisuudet löytyvät samalta alustalta ja toimivat samalla periaatteella. Tämä ei ole tärkeää pelkästään johtamisen kannalta, vaan se on tärkeää myös koko henkilöstölle. Ajattelen, että tehtäväni laatujohtajana on tehdä esihenkilöiden ja henkilöstön työstä mahdollisimman sujuvaa, jolloin yhteinen arkemme on parempaa ja saamme myös aikaan laadukkaampaa palvelua potilaille”, Mari toteaa.

Pohjanmaan hyvinvointialueen laatutiimiläiset Mari Plukka (vas.) Tero Piikkilä, Riika Mäki-Valtari ja Laura Pasma. (Viime mainittu on vaihtanut sittemmin työtehtävää).