Learning Technologies -konferenssi on Euroopan suurin vuosittainen työpaikoilla tapahtuvaan oppimiseen keskittyvä konferenssi. Qreformin toimitusjohtaja Timo Raaska oli paikalla tutustumassa tarjontaan.

UUTINEN
Learning Technologies -konferenssista näkymiä digitaalisen oppimisen uutuuksiin

UUTINEN
Learning Technologies -konferenssista näkymiä digitaalisen oppimisen uutuuksiin

25.02.2020

Learning Technologies -konferenssi on Euroopan suurin vuosittainen työpaikoilla tapahtuvaan oppimiseen keskittyvä konferenssi ja näyttely. Konferenssi on järjestetty jo 21 kertaa ja lähes yhtä monta kertaa Qreformin toimitusjohtaja Timo Raaska on ollut paikalla ihmettelemässä suuren maailman menoa. Tänä vuonna Raaska tutustui uusiin oppimisen innovaatioihin, ja miten niitä voidaan hyödyntää laatu- ja turvallisuuskriittisen osaamisen hallinnassa.

Monipuolinen kattaus näytteilleasettajia

Verkkokoulutus ja muut digitaaliset oppimismenetelmät ovat jo pitkään olleet arkipäivää yrityksissä ja oppilaitoksissa. Teknologia on mennyt vuosi vuodelta huimaa vauhtia eteenpäin ja tälläkin kertaa mukana oli yli 200 alan johtavaa yritystä esittelemässä omia ratkaisujaan. Kattaus oli monipuolinen ja aikaa olisi voinut käyttää enemmänkin kuin näyttelylle varatut kaksi päivää.

Näyttelyssä olivat hyvin edustettuina kaikki johtavat oppimisympäristöjä toimittavat yritykset ja mukaan mahtui tälläkin kertaa myös useita täysin uusia toimijoita. Huhut LMS (learning management system) järjestelmien tarpeettomuudesta tai kuolemasta ovat edelleen vahvasti liioiteltuja, enemmänkin vaikutti siltä, että LMS ja LXP (learning experience platform) markkina on pikemminkin kasvussa kuin kuihtumassa.

Vaikka perinteiset verkkokurssialustat näyttävät siis yhä pitävän pintansa, on markkinoille tullut myös vahvemmin virtuaalitodellisuutta (virtual reality, VR) hyödyntäviä koulutustoteutuksia. VR:n hyödyntämisessä aletaan pikkuhiljaa siirtyä demoista todellisiin toteutuksiin, mutta suuret menestyscaset antavat edelleen odottaa itseään. Keskusteluissa eri toimijoiden kanssa tuli selvästi ilmi, että rajoittava tekijä on edelleen liikeohjaimien luonteva käyttö VR-maailmassa toimittaessa sekä aitojen VR-oppimiskonseptien puute. Tästä nähtiin muutamia kohtuullisen heikkoja esityksiä, joissa VR toteutus oli enemmänkin valikkojen ja kysymysten käyttöä 3D-ympäristössä.

Oppimiskulttuuri kehittyy

Konferenssin puolella puhuttiin paljon työelämän muutoksesta ja sen vaikutuksesta oppimiskulttuurin kehittymiseen. Yhtenä vahvana trendinä oli nano- tai mikro-oppiminen, jolla tarkoitetaan opittavan asian tarjoileminen työn lomassa pieninä annoksina. Mikro-oppimisen avulla käyttäjältä vaaditaan vain lyhyt keskittymishetki eikä oppimiskokemus ole näin ajallisesti tai sisällöllisesti kuormittava.

Samoin uusina trendeinä esiteltiin pelillistämistä, sosiaalista oppimista ja ”tekoälyn” ohjaamaa sisältöjen tarjoamista oppijoille. Asiat olivat kaikin puolin erinomaisia ja hyödyllisiä, mutta mitään ihan uutta tai erikoista lähestymistä en itse tällä kertaa havainnut.

Omasta näkökulmasta oli myös mielenkiintoista kuunnella palopuheita yhteisöllisen oppimisen, itseohjautuvuuden ja avointen oppimisympäristöjen ylivoimaisuudesta – ja samalla koetin pohtia miten tämän tyyppistä metodiikkaa voisi käytännössä soveltaa turvallisuus- ja laatukriittisten asioiden oppimiseen.

Turvallisuuskriittistä oppimista

Asiat, joiden kanssa Qreformin asiakkaiden kanssa painimme eivät useinkaan salli kovin paljon liikkumavaraa tai mahdollista vastuun siirtämistä oppijalle, vaan asiat on hallittava ja tehtävät osattava täysin, muuten työtä ei voi tehdä. Työtehtävät, joissa virheellinen tai ohjeiden vastainen toiminta johtaa välittömästi onnettomuuksiin tai ihmishenkien menettämiseen edellyttävät pätevyyden ehdotonta varmentamista ja seurantaa, jota myös digitaalisen oppimisen toimintaympäristön pitää tukea.

Joka tapauksessa aina oppii, kun on kotoa poissa, joten sulattelemme nyt hetken konferenssin antia ja mietimme sitten, miten voimme hyödyntää oppimaamme Regon, Laatuportin ja omien verkkokurssiemme parantamisessa. Pysykää kanavalla, jotain uutta on siis tulossa vielä ennen kesää.

Learning Technologies on Euroopan johtava oppimisteknologiaan ja organisaatiossa tapahtuvaan oppimiseen keskittyvä vuosittainen tapahtuma Lontoossa. Tänä vuonna tapahtumaan osallistui noin 200 näytteilleasettajaa, 200 luennoitsijaa ja 8 500 kävijää yli 50 maasta.

Uutiset

Verkkokoulutus

Osaava henkilöstö on turvallisen ja laadukkaan toiminnan perusta.

Tutustu valikoimaamme!

2020-09-17T14:55:32+03:00