Laatuportin riskienhallinnan arviointityökalut ja -lomakkeet on kehitetty tukemaan sote-organisaatioiden eri tasoisia prosesseja ja toimintojen arviointeja sekä tehtävien hallintaa. Laatuportista löytyy kattava valikoima riskien- ja itsearviointilomakkeita aina johdon riskiarvioinneista erilaisiin operatiivisiin yksikkötason arviointeihin.
UUTINEN
Laatuportti tukee riskienhallintaa sekä varautumista häiriö- ja uhkatilanteisiin
UUTINEN
Laatuportti tukee riskienhallintaa sekä varautumista häiriö- ja uhkatilanteisiin
12.3.2021
Laatuportin riskienhallinta tarjoaa sote-toimijoille monipuoliset arviointityökalut eri tasoisten prosessien ja toimintojen riskiarviointiin ja tehtävien hallintaan. Nyt on hyvä aika tutustua Laatuportin kattaviin sote-alan riskien- ja itsearviointilomakkeisiin.
Lait ja asetukset velvoittavat sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoita tekemään ennaltaehkäisevää riskienhallintaa sekä entistä parempaa varautumista mahdollisiin häiriö- ja uhkatilanteisiin. Regulaation lisäksi myös vaatimukset asioiden dokumentointiin ja raportointiin lisääntyvät.
Organisaatiot, joissa tehdään systemaattista riskienhallintaa ja edistetään positiivista turvallisuuskulttuuria, pystyvät reagoimaan kriisitilanteissa nopeammin, kaikkien osapuolten kannalta turvallisemmin sekä turvaamaan toiminnan jatkuvuuden mahdollisimman pienin vahingoin. Covid-19 pandemia herätti meidät kaikki ymmärtämään tehokkaiden riskienhallintaprosessien, toimintatapojen ja ajantasaisen tiedon saamisen tärkeyden kriisitilanteessa.
Hyödynnä valmiita arviointilomakkeita
Laatuportin riskienhallinnan arvioitityökalut ja -lomakkeet on kehitetty tukemaan sote-organisaatioiden eri tasoisia prosesseja ja toimintojen arviointeja sekä tehtävien hallintaa. Laatuportista löytyy kattava valikoima riskien- ja itsearviointilomakkeita aina johdon riskiarvioinneista erilaisiin operatiivisiin yksikkötason arviointeihin. Lomakkeet saadaan nopeasti organisaation käyttöön sellaisenaan ja tarvittaessa niitä voidaan muokata helposti organisaation erityistarpeisiin.
Johdon arvioinnit ja muut yleisen toiminnan arviointeihin
- Johdon riskiarvioinnit
- Tietoturva-arviointi
- Tietosuoja-arviointi
- Työn riskien arviointi (STM)
- Etätyön työolojen ja työympäristön kartoitus
- Potilas- ja asiakasturvallisuuden rakenteinen itsearviointi (RAILO)
- Riskienhallinta ja sisäisen valvonnan arviointi
- Väkivaltavaarojen ja -tilanteiden riskien arviointi
- Turvallisuussuunnitelmat
- Pelastussuunnitelma
- Palotarkastus (SPEK)
Operatiivisiin yksikkötason arviointeihin
- Lääkitysturvallisuuden itsearviointi
- Lääkekaapin tai -huoneen omavalvonta
- Laite- ja tarviketurvallisuuden tarkistuslista
- Potilas- ja asiakasturvallisuuden arviointi – yksikkötason arviointi
- Turvallisuuskierto – sote
- Eristämissuunnitelmien arviointi (sekä yksikön että asiakkaan/potilaan eristäminen)
- Yksikön eristämissuunnitelman arviointi – COVID-19
- Yksikön eristämissuunnitelman arvionti – Muu bakteeri/virus
- Potilaan/asiakkaan eristämissuunnitelman arviointi – COVID-19
- Potilaan/asiakkaan eristämissuunnitelman arviointi – Muu bakteeri-virus
Erityisesti sosiaalihuollon arviointitarpeisiin
- Sosiaalihuollon omavalvontasuunnitelman sisällön arviointi
- Riskienhallinnan ja sisäisen valvonnan arviointi
Jatkuvuudenhallintaan
- Valmius- ja jatkuvuudenhallinnan (suunnitelman) arviointi SOTEKUJA
- Jatkuvuudenhallinnan arviointi SOPIVA-suositukset (toimialariippumaton)
Laatuportti täyttää myös sosiaalihuollon erityistarpeet
Laatuportin avulla voidaan hoitaa kattavasti kaikki toimintayksiköiden omavalvontaan liittyvät toiminnot alkaen kattavan omavalvontasuunnitelman kirjaamisesta ja arvioinnista sekä epäkohtien ja poikkeamien raportoinnista päätyen kattaviin organisaatiotason riski-/itsearviointeihin.
Käytännössä Laatuportissa hoituu kaikki omavalvontasuunnitelmat, epäkohtien kirjaamiset, työn riskien arvioinnit yms. toimintayksikön raportoinnit ja kirjata samalla kaikki vaaditut kehittämistehtävät sekä niiden toteutusten valvonta. Laatuportin tarjoama digitaalinen malli tuottaa hyötyä sekä palveluntarjoajalle, että palvelua hankkivalle yksikölle.
Lähteet:
Lakimuutosten myötä sosiaali- ja terveydenhuollon varautuminen häiriö- ja uhkatilanteisiin paranee
Valtioneuvosto. Sosiaali- ja terveysministeriö. Työntekijöiden suojelua biologisten tekijöiden aiheuttamalta vaaralta tehostetaan. Haettu 29.10.2020.
Sosiaali- ja terveysministeriö. Luettelo biologisten tekijöiden luokituksesta ja haitallisista ominaisuuksista. Haettu 29.10.2020.