ASIAKKAAT
Yrjö ja Hanna Kodit sai Laatuportista kätevän välineen omavalvonnan toimeenpanoon
ASIAKKAAT
Yrjö ja Hanna Kodit sai Laatuportista kätevän välineen omavalvonnan toimeenpanoon
Kuvat: © Yrjö ja Hanna Säätiö
Yrjö ja Hanna -säätiö on kokonaan kotimainen, voittoa tavoittelematon asumisen ja rakennuttamisen asiantuntija. Säätiölle palveluja tuottava Yrjö ja Hanna Kodit yhdistää asumiseen hoivapalveluita ja erilaisia arkea tukevia palveluita. Keväällä 2023 Yrjö ja Hanna Kodit otti käyttöön Laatuportin, jonka avulla useassa lähteessä sijainneet laatu- ja turvallisuustiedot saadaan koottua vaiheittain yhteen paikkaan. Käyttöönottoa Yrjö ja Hanna Kodeilla koordinoinut laatupäällikkö Eva Liuksila kertookin arvostavansa järjestelmässä ennen kaikkea yhden luukun periaatetta.
Kaikki palveluyksiköt ja laadun eri elementit samaan järjestelmään
Yrjö ja Hanna Kodit muodostuvat kokonaan kotimaisesta Yrjö ja Hanna -säätiöstä, sen sataprosenttisesti omistamista, hoivapalveluja tuottavista tytäryhtiöistä sekä asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöistä. Organisaatio edistää erityisesti perheiden, seniori-ikäisten ja tukea tarvitsevien hyvinvointia ja laadukasta elämää sekä tarjoaa satoja hoiva-alan työpaikkoja.
Koska organisaatio koostuu monesta palveluyksiköstä ja siihen on liittynyt matkan varrella uusiakin paikallisyhdistyksiä, laatu- ja turvallisuusasioita käsiteltiin aiemmin useassa eri järjestelmässä. Oman haasteensa tuo myös se, että organisaatio toimii valtakunnallisesti, yhteistyössä useiden hyvinvointialueiden kanssa. Toimintaan kohdistuu näin ollen monenlaisia toiveita ja vaatimuksia monesta eri suunnasta.
Siksi Yrjö ja Hanna Kodeilla on pidetty erityisen hyvänä, että laatu- ja turvallisuustyöhön on nyt saatu käyttöön yksi yhteinen järjestelmä. Keväällä 2023 käyttöönotettu Laatuportti mahdollistaa laadun ja turvallisuuden eri elementtien keräämiseen yhteen paikkaan.
”Laatuportin avulla pystymme hallitsemaan laatua ja turvallisuutta kokonaisvaltaisesti. Se mahdollistaa yhteneväisen seurannan, menettelytavat ja taksonomian. Tykkään kovasti yhden luukun periaatteesta, se selkeyttää meillä muun muassa ilmoituksia ja riskienhallintaa”, toteaa hoivatoiminnan laadun toteutumisesta vastaava laatupäällikkö Eva Liuksila.
”Järjestelmä toimii työssä apuna ohjaamalla etsimään juurisyitä ja rakentamaan toimenpiteitä, jotta poikkeamia ei jatkossa syntyisi.”
Laatupäällikkö Eva Liuksila, Yrjö ja Hanna Kodit
Uusi vanhuspalvelulaki velvoittaa tarkkaan omavalvontaan
Vuoden 2023 alussa voimaan tullut vanhuspalvelulaki velvoittaa palveluntuottajia seuraamaan tarkasti tuottamansa palvelun laatua ja osoittamaan seurannan myös toteen. Laissa otetaan kantaa muun muassa asiakasturvallisuuteen, asiakas- ja potilastietojen kirjaamiseen, asiakkaan asemaan ja oikeuksiin sekä palvelun omavalvontaan. Yhtenäinen järjestelmä auttaa Yrjö ja Hanna Koteja uuden lain noudattamisessa hyvin käytännönläheisellä tasolla.
”Laatuportti on meillä osa omavalvonnan toimeenpanoa. Se auttaa meitä vastaamaan muun muassa palvelun sisällön omavalvontaan, asiakasturvallisuuden valvontaan ja osaltaan myös tietoturvaan ja whistleblow-menettelyyn liittyviin vaatimuksiin”, Liuksila kertoo.
Hoivatyötä ja asiakaspalvelua tarjoavalle henkilöstölle on tullut vuoden mittaan monenlaista opeteltavaa uuden lain ja useampien samaan aikaan toteutettujen järjestelmämuutosten myötä, mutta palaute kentältä on ollut positiivista.
”Totta kai kaikki uudistukset vievät oman aikansa, niin myös Laatuportin käyttöönotto ja opettelu. Hoitajat tekevät kolmivuorotyötä ja haluavat totta kai keskittyä ensisijaisesti asukkaiden auttamiseen ja heidän kanssaan olemiseen. Siksi on hyvä, että järjestelmä on ollut helppo ottaa käyttöön ja että se on selkeä ja visuaalinen myös kentällä työskentelevälle peruskäyttäjälle. Samaan aikaan se on kuitenkin myös riittävän laaja raportoinnin näkökulmasta”, Liuksila toteaa.
Kaikki kehitys alkaa kentältä ja päätyy kentälle
Tärkein työ Yrjö ja Hanna Kotien toiminnassa tehdään kiistatta kentällä: jokapäiväisissä asiakas- ja asukaskohtaamisissa. Kerätty tieto ja sen visuaalisesti esittävä järjestelmä toimivat työssä kuitenkin hyvänä oikeana kätenä, sillä ne tekevät kentän arjen näkyväksi ja antavat esimerkiksi esihenkilöille käytännön työvälineitä. Samalla myös riskienhallinta ja omavalvonnan seuranta saadaan konkreettisesti näkyville ja todennettavaksi.
”Punaisena lankana seurannassa toimivat kentän tarpeet, sillä nimenomaan siellä poikkeamailmoitukset ja riskiarviotkin tehdään. Jokainen hoitajan tekemä kirjaus on tärkeä, ja kun esihenkilö reagoi tehtyihin ilmoituksiin, pystymme kehittämään asioita yhdessä eteenpäin. Tykkään siitä, miten järjestelmä toimii työssä apuna ohjaamalla etsimään juurisyitä ja rakentamaan toimenpiteitä, jotta poikkeamia ei jatkossa syntyisi”, Liuksila sanoo.
Yksi Yrjö ja Hanna Kotien strategisista tavoitteista on tiedolla johtaminen ja sitä kautta sekä työntekijäkokemuksen että asiakaskokemuksen kehittäminen. Kun työntekijät voivat hyvin, se heijastuu myös asukkaisiin ja asiakkaisiin, ja samalla positiivinen mielikuva sote-palveluista heijastuu ulospäin myös laajemmin.
”Järjestelmä itsessään ei tietenkään luo tietoa, vaan ihmiset. Siksi tiedolla johtamisen kehittäminen vaatii meiltä viestintää, kannustusta ja tukea. Hoitajat tekevät tärkeää työtä tärkeällä alalla, joten laatuun kannattaa todella panostaa. Näin sekä asukkailla että työntekijöillä on hyvä olla”, Liuksila toteaa.
Asiakastarinoita
Pohjanmaan hyvinvointialue on edelläkävijä monella laatu- ja turvallisuustyön osa-alueella