Kiinnostus Laatuportin digitaalisia laitepasseja kohtaan on ollut ilahduttavan runsasta. Asiakkaiden mielessä pyörii paljon laitekoulutuksiin liittyviä kysymyksiä ennen hankintapäätöstä. Koostimme yhteen usein meiltä kysytyt kysymykset ja vastasimme niihin. Oletko itse miettinyt näitä asioita?
UUTINEN
Mitä haluaisit tietää digitaalisista laitepasseista?
UUTINEN
Mitä haluaisit tietää digitaalisista laitepasseista?
8.3.2021
Kiinnostus Laatuportin digitaalisia laitepasseja kohtaan on ollut ilahduttavan runsasta. Asiakkaiden mielessä pyörii paljon laitekoulutuksiin liittyviä kysymyksiä ennen hankintapäätöstä. Koostimme yhteen usein meiltä kysytyt kysymykset ja vastasimme niihin. Oletko itse miettinyt näitä asioita?
Sosiaali- ja terveydenhuollon työnantajan lakisääteisiin velvollisuuksiin kuuluu terveydenhuollon laitteiden ja tarvikkeiden käytön osaamisen varmistaminen, seuraaminen ja ylläpitäminen (Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista (629/2010).
Laatuportin digitaaliset laitepassit auttaa täyttämään laiteosaamisen viranomaisvaatimukset. Laiteosaamisen ja -pätevyyksien tilasta saadaan aina ajantasainen tieto sekä työnantajalle että työntekijöille. Laitepassien avulla työnantaja pystyy tarjoamaan henkilöstölle yhdenmukaista ja tasalaatuisempaa laitekoulutusta, jonka tavoitteena on parantaa potilas- ja asiakasturvallisuutta.
1. Onko digitaaliset laitepassit valmis tuote?
Kyllä. Ensimmäiset asiakkaat ovat ottaneet Laatuportin digitaaliset laitepassit tuotantokäyttöön vuoden 2020 aikana ja digilaitepasseja suoritetaan heillä suunnitelmien mukaisesti.
Kuuntelemme herkällä korvalla asiakaspalautetta ja kehitysideoita, joiden pohjalta toki kehitämme digilaitepasseja tarvittavin osin vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin.
2. Miten saamme toteutettua laitteista koulutusohjelmat digilaitepasseiksi?
Meillä on tarjota digilaitepassien toteutukseen tehokas tuotantomalli sekä koulutusohjelmapohjat, joissa on valmiiksi mietitty yhtenäinen rakenne ja linja laitekoulutuksiin.
Olemme toteuttaneet Laatuporttiin laitekatalogin, joka sisältää valmiita koulutus-/saavuttamisohjelmia eri lääkinnällisistä laitteista. Nämä nopeuttavat digilaitepassien käyttöönottoa. Asiakkailla on mahdollisuus hyödyntää laitekatalogin koulutusohjelmapohjia sellaisenaan tai muokata sisältöä omien osaamisvaatimusten mukaisesti.
Laitekohtaisia ohjelmapohjia on tällä hetkellä jo noin 40 ja määrä kasvaa koko ajan. Toteutamme uusia laiteohjelmia omana kehitystyönämme sekä tietysti asiakkaan materiaalin pohjalta yhteistyössä lisää. Tavoitteena on hyödyntää jo kertaalleen tehtyä työtä kansallisella tasolla ja jakaa hyviä käytäntöjä, jolloin säästämme kaikkien aikaa ja resursseja.
3. Miten digilaitepasseissa huomioidaan se, että eri yksiköissä on erilaisia osaamisvaatimuksia laitteille?
Organisaatioilla on tosiaan eri tasoisia osaamisvaatimuksia terveydenhuollon laitteille eri osastoilla. Määrittelyvaiheessa tarkastamme aina yhdessä asiakkaan kanssa, että laitepassit vastaavat osaamisvaatimuksia. Tässä voidaan hyödyntää asiakkaan mahdollisia käytössä olevia manuaalisia laitepassidokumentaatioita.
Huolimatta siitä, käytetäänkö Laatuportin laitekatalogin valmiita koulutuspohjia vai tehdäänkö laitepassi asiakkaan materiaalin pohjalta, asiakas tarkistaa viime kädessä digilaitepassin sisällön, että se vastaa heidän osaamisvaatimuksia.
4. Miten digilaitepasseissa hoidetaan näyttöosuus?
Laitteen vaadittu käytännön osaaminen varmistetaan esihenkilön tai kollegan avulla suoritettavissa näytöissä. Tämä on yksi vaihe laitepätevyyden saavuttamis-/koulutusohjelmassa, joka pitää kuitata erikseen digilaitepassiin, kun näyttö on annettu. Yhdenmukainen ja laadukas näyttö varmistetaan digilaitepassissa antamalla näytön vastaanottajalle selkeä tarkistuslista tai tehtävät/kysymykset niistä asioista mitä näytön antajan tulee osata.
5. Kuka digilaitepassien suorituksia seuraa?
Työnantajan puolelta työntekijöiden laitepätevyyksien voimassaoloa ja vanhenemisia seuraa ensisijaisesti esihenkilö, jonka vastuulle muutoinkin kuuluu työntekijöiden osaamisen varmistaminen. Myös laitevastaaville voidaan antaa Laatuporttiin katseluoikeus heidän vastuualueisiin kuuluvien laitteiden pätevyyksistä.
Työntekijöiden on myös helppo tarkistaa omien laitepätevyyksien tilanne työasemalta tai mobiilista. Tieto on aina nopeasti saatavilla ja ajan tasalla.
6. Millaisia resursseja käyttöönotto vaatii asiakkaalta?
Asiakkaan puolelta tulee nimetä hankkeelle projektipäällikkö, joka toimii yhteyshenkilönä ja koordinoi tekemistä asiakkaan päässä esim. laitevastaavien ja esihenkilöiden kanssa. Yleensä asiakkaan projektipäällikkö toimii myös Laatuportin digilaitepassien pääkäyttäjänä.
Asiakkaalta edellytetään tarvittavaa määrää asiantuntijatyötä laitekohtaisten pätevyyksien määrittelyyn ja olemassa olevan aineiston (esim. nykyiset manuaaliset laitepassit) toimittamista ja organisointia. Asiakkaalta tarvittava työmäärä riippuu laitteiden määrästä ja olemassa olevan aineiston valmiusasteesta.
Qreform vastaa digilaitepassien kokonaisprojektin vetämisestä ja laitekoulutusohjelmien tuotannosta Laatuporttiin asiakkaan kanssa sovitun palvelutason mukaisesti.
7. Mitä digilaitepassit maksaa?
Digitaalisten laitepassien käyttö edellyttää, että asiakas ottaa käyttöönsä Laatuportin Pätevyyksien hallinta -moduulin (SaaS-palvelu), josta asiakas saa käytöönsä digitaaliset laitepassit pätevyysalueen.
Laatuportin Pätevyyksien hallinnan kuukausikustannukset koostuvat aina peruslisenssistä ja valittujen pätevyysalueiden, kuten laitepassit, henkilöstömäärään perustuvasta käyttölisenssimaksusta. Kokonaisuus hinnoitellaan aina asiakaskohtaisesti selkeäksi ja ennustettavaksi.
Kertaluonteisia kustannuksia syntyy mm.
- Laitekohtaisten koulutusohjelmien laadinnasta – työmäärä riippuu mukaan otettavien laitteiden määrästä ja koulutusmateriaalin valmiusasteesta
- Palvelujen teknisestä käyttöönotosta
- Järjestelmän käyttökoulutuksista mm. pääkäyttäjille ja esihenkilöille
- Mahdollisista integraatioista muihin järjestelmiin, esim. HR-järjestelmään
Haluaisitko kuulla mitä digilaitepassit maksaa omalle organisaatiollesi? Ota yhteyttä, niin teemme teille kustannusarvion.
8. Voiko digilaitepassi ja HR-järjestelmä olla yhteydessä toisiinsa, jotta tieto laitepätevyyksistä saataisiin siirtymään automaattisesti?
Kyllä ja tämä olisi järkevääkin. Tieto laitepätevyyksistä on toimitettavissa automaattisesti HR-järjestelmään integraatiorajapintojen kautta. Laatuportista saadaan käyttöön sitten laajempi seurantatieto ja voidaan hallinnoida käytännönläheisesti koko laitekoulutusprosessia.
9. Onko digilaitepasseista kieliversioita?
Meillä on valmius tuottaa digilaitepasseja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tällä hetkellä laitepasseja löytyy suomen- ja ruotsinkielisinä.
10. Kilpaileeko digilaitepassit Duodecimin ja laitevalmistajien laitekoulutusten kanssa?
Ei kilpaile. Digitaalinen laitepassi kokoaa kaiken materiaalin kyseisen laitteen osalta koulutus-/saavuttamisohjelman runkoon sekä hallinnoi koulutusprosessia. Laitevalmistajien käyttöohjeisiin perehtyminen ja Duodecimin laitekoulutusten suorittaminen ovat vain eri vaiheita digilaitepassien suorittamisessa. Jos organisaatiolla on käytössä Duodecimin Oppiportin laitekoulutukset, käyttäjä pääsee digilaitepassista helposti suorittamaan Oppiportin laitekoulutuksia.