Timo Raaska
18.06.2019

Suomen kesän hienompia hetkiä on juhannusilta: tyyni järvimaisema, punaisena hehkuva hiillos ja kaukaisuudessa uikuttava kuikka. Juhannuksena syödään hyvin, löylytellään, uidaan – ja usein nautitaan myös katiskan viilentämiä

AJANKOHTAISTA
”Turvallista juhannusta – maalla ja merellä!”

AJANKOHTAISTA
”Turvallista juhannusta – maalla ja merellä!”

Timo Raaska
18.6.2019

Suomen kesän hienompia hetkiä on juhannusilta: tyyni järvimaisema, punaisena hehkuva hiillos ja kaukaisuudessa uikuttava kuikka. Juhannuksena syödään hyvin, löylytellään, uidaan – ja usein nautitaan myös katiskan viilentämiä juomia perheen ja ystävien kesken.

Pienikin määrä nautittua alkoholia heikentää kuitenkin arvostelukykyä ja altistaa tapaturmille. Yöllinen uintireissu, veneily, vartioimatta jätetty grilli tai maastopalovaroituksen aikana sytytetty kokko voivat aiheuttaa vakavan vaaratilanteen.

4 onnettomuuteen johtavaa tekijää

Juhannuksen onnettomuuksien taustalla ovat samat tekijät, jotka aiheuttavat vaaratilanteita myös työpaikoilla.

Onnettomuus sattuu, kun vähintään yksi neljästä tekijästä toteutuu: 1) toimitaan puutteellisella osaamisella, 2) otetaan turhia riskejä, 3) ei käytetä suojavälineitä tai 4) ei puututa vaaraa aiheuttavaan toimintaan, vaikka se selkeästi tunnistetaan.

Lisäksi juhannuksena yhtälöön vaikuttaa myös alkoholi.

Selviytymisen A-B-C-D

Juhannuksen selviytymispaketti vesillä ja rannoilla koostuu täysin samoista turvallisen toiminnan osista, kun turvallinen toiminta työpaikalla:

  • Hankitaan turvallisen toiminnan perusosaaminen – esim. uimataito
  • Käytetään henkilösuojaimia – Pelastusliivit päälle veneessä, grillatessa käytetään ottimia
  • Puututaan vaaratilanteisiin – Jos kaverit aikovat hölmöillä, estetään se!
  • Ei ryhdytä vaativiin tehtäviin alkoholin vaikutuksen alaisena – Kippari ja kokon sytyttäjä aina selvin päin!

Parhaat edellytykset turvalliseen juhannukseen antavat mm. hyvä henkilökohtainen toimintakyky, oikeanlainen varustus ja turvallinen ympäristö sekä tiimi, joka pitää huolta kaikkien turvallisuudesta. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota vaaratilanteiden ennaltaehkäisyyn: jokaiselta mökiltä tulee löytyä ainakin toimiva palovaroitin ja sammutuspeite.

Näillä eväillä toivotamme kaikille oikein rentouttavaa – sekä tietysti turvallista – juhannusta.

2019-06-19T11:39:39+03:00