Timo Raaska
9.6.2023
Jotta laatua ja turvallisuutta voidaan seurata ja johtaa varman tiedon pohjalta, päätöksentekijällä on oltava käytössään kattava ja reaaliaikainen tilannekuva. Ihannetilanteessa näkymä kokonaistilanteeseen avautuu yhden kanavan kautta.
AJANKOHTAISTA
360 asteen näkymä laatuun ja turvallisuuteen yhden kanavan taktiikalla
AJANKOHTAISTA
360 asteen näkymä laatuun ja turvallisuuteen yhden kanavan taktiikalla
Timo Raaska
9.6.2023
Yrityksen laatu- ja turvallisuusjohtamisessa päähaaste on usein sama kuin koko liiketoiminnan johtamisessakin: ulottuvuuksia on paljon, ja onnistunut kokonaisuus koostuu monesta palapelin palasta. Jotta laatua ja turvallisuutta voidaan seurata ja johtaa varman tiedon pohjalta, päätöksentekijällä on oltava käytössään kattava ja reaaliaikainen tilannekuva. Ihannetilanteessa näkymä kokonaistilanteeseen avautuu yhden kanavan kautta.
Mitä kaikkea meillä tapahtuu juuri nyt?
Kun puhutaan organisaation toiminnan laadusta tai turvallisuudesta, viitataan samalla varsin suuriin alakokonaisuuksiin: laatujärjestelmään, johtamisjärjestelmään, riskienhallinnan menetelmiin, vaaratapahtumien käsittelyyn, osaamisen ja pätevyyksien hallintaan sekä asiakastyytyväisyyden johtamiseen. Näillä tarkoitetaan organisaation isoa sopimusta siitä, miten työyhteisössä toimitaan, jotta työt sujuisivat ja lopputulos olisi halutunlainen. Sopimukset toimivat kaiken käytännön toiminnan kivijalkana.
Samaan aikaan laatu- ja turvallisuusjohtamisessa pyritään vastaamaan varsin käytännönläheisiin kysymyksiin: Mitä kaikkea meillä tapahtuu juuri nyt? Mitkä niihin liittyvät asiat vaativat huomiotamme ja toimenpiteitä – ja missä järjestyksessä?
Kun laatu- ja turvallisuusjohtamisen pohjaksi kerätään tietoa, tavoitteena on selvittää asioiden nykylaita sekä suunnitella ja toteuttaa tarvittavat parannus- ja kehitystoimet. Vaikka organisaation laatu- ja turvallisuustilanteeseen vaikuttavat asiat vaihtelevat toimialakohtaisesti ja yksittäisten organisaatioiden välillä, monet ylätason elementit ovat useimmille yhteisiä. Tällaisia ovat vaikkapa tietoturva, fyysiseen työpaikkaan ja työvälineisiin liittyvät asiat sekä työturvallisuus.
Hyödynnä valmiita prosesseja ja järjestelmäratkaisuja
Vaikka laatu- ja turvallisuustyö vaatii tiedonkeruuta monelta eri osa-alueelta, hyvä uutinen on se, että jokaisen organisaation ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen. Päinvastoin: hyvään alkuun pääsee soveltamalla olemassa olevia ja toimiviksi todettuja malleja, standardeja ja hyviä käytäntöjä.
Laadun, riskien ja pätevyyksien hallintaan tarkoitettu järjestelmäratkaisu tarjoaa valmiita luokittelu- ja arviointimalleja riskiarviointeihin, laaduntarkastuksiin, itsearviointeihin ja työturvallisuuteen. Näiden lisäksi järjestelmässä voidaan toteuttaa myös asiakaskohtaisia kriteeristöjä, standardeja tai lomakepohjia toiminnan arviointiin ja seurantaan.
Tärkeä osansa kokonaisvaltaisessa, 360 asteen näkymässä on myös laatu- ja turvallisuusjärjestelmän integroitavuudella sekä tiedon rikastamisella. Kun tietoa saadaan siirrettyä kaikkien keskeisten järjestelmien välillä molempiin suuntiin ja sitä pystytään samalla myös rikastamaan, päästään lähemmäksi aidosti merkityksellistä tietoa, muutostrendien seuraamista ja prioriteettien asettamista omalle toiminnalle.
Ei vain data, vaan se, mitä sillä tekee
Yksi tehokkaan ja arkea helpottavan laatu- ja turvallisuustyön pääperiaatteista on se, että tehdään näihin asioihin liittyvä käytännön työ mahdollisimman sujuvaksi niistä vastaaville henkilöille. Varmistetaan havaintoilmoitusten ja parannusehdotusten helppo tekeminen työntekijöille ja nopea kokonaiskuvan seuraaminen ja johtaminen organisaation johdolle.
Arjen toimintaa on helpompi johtaa, kun yksi järjestelmä tarjoaa tueksi 360 asteen näkymän laatuun ja turvallisuuteen. Jos käytössä on monta eri järjestelmää ja tieto on niissä hajallaan, suuri osa tietojen keruuseen, ymmärtämiseen ja rikastamiseen liittyvästä työstä jää ihmisen varaan. Ihannetapauksessa päättäjä taas saa tiedon kokonaisena, ajantasaisena ja ilman ylimääräistä vaivaa. Näin ihmistyö voidaan keskittää mahdollisimman pitkälti siihen kaikkein olennaisimpaan: tulkintaan ja päätöksentekoon.
Juuri tästä syystä omakin ohjelmistokehitystyömme on aina tähdännyt nimenomaan kokonaisvaltaisen näkymän saavuttamiseen, ylläpitämiseen ja johtamiseen. Parasta palautetta meille on ollut se, että asiakkaamme kokevat saaneensa järjestelmämme avulla reaaliaikaisen kokonaiskuvan laatu- ja turvallisuustilanteestaan, ja se, että käyttäjäystävällisyys on auttanut saamaan koko henkilöstön mukaan riskien ennaltaehkäisyyn ja turvalliseen työskentelyyn.
Silloin on toteutunut oman työmme kirkkain johtotähti: järjestelmä on olemassa ihmisiä varten, eivätkä ihmiset järjestelmää varten.
Kirjoittaja Timo Raaska on Qreformin toimitusjohtaja, jonka intohimona on auttaa organisaatioita hallitsemaan laatua, riskejä ja pätevyyksiä käytännönläheisesti ja tuloksellisesti. Vapaa-ajallaan hänet löytää usein kuntonyrkkeilemästä tai erilaisista remonttipuuhista.