Timo Raaska
25.2.2021
Turvallinen työpaikka on jokaisen oikeus -blogisarjan neljännessä osassa tarkastellaan työturvallisuutta johtamisen, kustannusten sekä tuloksenteon näkökulmasta.
AJANKOHTAISTA
”Safety first” säästää kustannuksia ja parantaa tuloksentekokykyä
AJANKOHTAISTA
”Safety first” säästää kustannuksia ja parantaa tuloksentekokykyä
Timo Raaska
25.2.2021
Turvallinen työpaikka on jokaisen oikeus -blogisarjan neljännessä osassa tarkastellaan työturvallisuutta johtamisen, kustannusten sekä tuloksenteon näkökulmasta.
”Safety first” säästää kustannuksia ja parantaa tuloksentekokykyä
Erään teollisuusyrityksen johtaja ohjeisti minua aikanaan myyntiaikeissani ja kuinka lähestyä liiketoimintajohtoa: ”Saat kaksi minuuttia. Kerro minulle miten paljon lisää voittoa voin tehdä sinun tuotteesi tai palvelusi avulla – tai kerro miten paljon voin säästää kustannuksissa? Ellet osaa vastata kumpaankaan, tämä keskustelu ei jatku”.
Saattaa kuulostaa brutaalilta, mutta ohjeistuksessa on selkeä yhtymäkohta todellisuuteen. Onneksi laadun, turvallisuuden ja osaamisen hallinnan systemaattisella johtamisella voidaan varmasti vastata noihin kahteen kysymykseen selkeästi.
Toimiva turvallisuuskulttuuri säästää kustannuksia
Kun kaikessa toiminnassa huomioidaan ensimmäisenä turvallisuuteen vaikuttavat tekijät, vältetään samalla monta yllättävää ja merkittävää lisäkustannusta. Yksi liukastumisesta aiheutuva tapaturma aiheuttaa helposti yli 6 000 euron suoran kustannuksen ja piilokulujen määrä on nopeasti kymmenkertainen verrattuna tapaturmavakuutuksesta saatavaan suorien kulujen korvaukseen. 60 000 euron kulun leikkaaminen kuulostaa jo tulosvastuussa olevalle johdolle varmasti järkevältä.
Liukastumisesimerkki on sieltä pienemmästä kustannuspäästä. Rajumman matematiikan saa helposti aikaan vaikkapa prosessiteollisuudesta. Jos työntekijän osaamista ei ole varmistettu riittävällä tasolla, voi virheellinen toiminta prosessiohjauksessa aiheuttaa pahimmillaan ihmishenkien menetyksiä ja koko toiminnan pysähtymisen tilanteen korjaamiseksi. Prosessin alasajon kustannus voi helposti olla satoja tuhansia euroja päivässä seurannaisvaikutuksineen. Puhumattakaan mahdollisten ympäristö- ja mainehaittojen kustannuksista.
Turvallisuuden johtamisen tulisi perustua ajantasaiseen tietoon
Näiden esimerkkien perusteella voisi olettaa, että investoinnit turvallisuuden ja riskienhallinnan parantamiseen on aina helppo tehdä. Näin tilanne ei kuitenkaan todellisuudessa ole. Nimensä mukaisesti kyse on riskienhallinnasta, joka pitää aina sisällään myös tietyn riskitason hyväksymisen. Hyväksyttävän riskitason määrittely ei koskaan ole helppoa, koska myös varautuminen maksaa.
Oikeiden päätösten tekeminen edellyttääkin aina riittävää tilannekuvaa oman organisaation toiminnan riskeistä ja niiden suuruudesta. Jos tieto tulee hitaasti tai se on epäluotettavaa, joudutaan päätökset tekemään arvioimalla ja sekin saattaa pahimmillaan tulla todella kalliiksi.
Riskienhallinnan menestykselliseen toteuttamiseen tarvitaan aina ensimmäisenä suunnitellut ja selkeästi johdetut toimintatavat. Näitä tukemaan on hyvä olla menetelmät ja tietojärjestelmät, joilla riskit, vaaratilanneilmoitukset, laaduntarkastukset ja kriittinen osaaminen saadaan tehokkaasti kontrolliin ja kaikki tiedot reaaliajassa johdon käytettäväksi. Riskienhallinnan ja turvallisuuden tilannekuvan tulisi olla jatkuvasti yhtä kirkas ja tärkeä kuin kassan ja rahoituksen seuranta. Molemmissa tapauksissa löyhä kontrolli ja väärä tieto johtaa ikäviin seurauksiin.
Monella edelläkävijäyrityksellä ja organisaatiolla on nykyisin keskeisenä ohjeena ”Safety first”. Tämä tavoite on erinomainen inhimilliseltä näkökulmalta. Jokainen työntekijä haluaa varmistua siitä, että hän voi työpäivän jälkeen palata terveenä ja turvallisesti kotiin. Samaan aikaan talousjohtaja voi myös olla tyytyväinen tähän periaatteeseen. ”Safety first” säästää varmasti kustannuksia ja mahdollistaa paremman tuloksentekokyvyn, toimittiin sitten rakentamisessa, teollisuudessa, kuljetuksessa tai sosiaali- ja terveydenhuollossa.
Blogisarjassa aiemmin julkaistut blogit:
Vastuu työturvallisuudesta on sekä työnantajalla että työntekijällä
Työn vaarojen ja haittojen selvittäminen
Turvallinen työpaikka on jokaisen oikeus
Kirjoittajaesittely:
Timo Raaska toimii Qreformin toimitusjohtajana sekä konsulttina laadun-, riskien- ja osaamisen hallinnan hankkeissa. Timon pitkä kokemus eri toimialojen kanssa toimimisesta taustoittaa työtä ja antaa mahdollisuuden jakaa hyviä käytäntöjä asiakasorganisaatioille yli toimialarajojen. Timon intohimona on viedä vaativat ja usein monimutkaisetkin asiat käytäntöön ja tehdä niistä ymmärrettäviä esimiesten ja työntekijöiden arjessa.
Lähteet:
Tapaturmavakuutuskeskus, Työtapaturmatilastot
Työterveyslaitos, Työterveyden ja työturvallisuuden hinta