Timo Raaska
20.12.2021

Joulun lähestyminen aiheuttaa Korvatunturin tuotantoyksiköissä aina vilskettä. Tuhansien tossujen vipeltäessä ympäri Tonttupajojen käytäviä ja laitteiden sekä työkalujen surratessa miettii Joulumuori usein mielessään: ”Kunhan ei nyt vaan sattuisi mitään …”.

AJANKOHTAISTA
Turvallista tonttuilua Korvatunturilla

AJANKOHTAISTA
Turvallista tonttuilua Korvatunturilla

Timo Raaska
20.12.2021

Joulun lähestyminen aiheuttaa Korvatunturin tuotantoyksiköissä aina vilskettä. Tavallisten tonttutiimien mukaan on tullut myös suuri joukko kausitonttuja auttamaan lahjojen valmistamisessa. Pakettia painetaan valmiiksi kolmessa vuorossa ja jokaisessa tehtävässä on aina paikoitettuna pätevä ja kätevä tuotantotonttu. Ympäri pajaa kiertelee myös Johtajatonttu tehden tarkkoja havaintoja tonttutablettiinsa.

Samaan aikaan tuhansien tossujen vipeltäessä ympäri Tonttupajojen käytäviä ja laitteiden sekä työkalujen surratessa miettii Joulumuori usein mielessään: ”Kunhan ei nyt vaan sattuisi mitään …”.

Mutta mitään ei satu. Korvatunturin tuotantoyksiköthän ovat olleet jo 953 vuotta ilman yhtään työtapaturmaa ja itse asiassa Joulupukin paja lienee ainoa paikka maailmassa, joka on oikeasti Nollis-ryhmässä kovaa ydintä. Sillä Pajalla ei ole koskaan tapahtunut yhtäkään onnettomuutta tai tapaturmaa.

Nyt varmasti mietit, että taitaa olla täysin keksittyä joulusatua tämäkin. Vaan ei ole. Yksi syy tähän lienee se, että Korvatunturin Paja oli aikojen alussa ensimmäisiä Rego HSEQ-järjestelmän täysimittaisia käyttäjiä. Joulupukki ja Johtajatonttu käyttelivät Regon ensimmäisiä versioita jo ennen päreiden keksimistä ja viimeisin päivityskin tehtiin viime viikolla.

Salaisuus Korvatunturin toiminnan erinomaisuuteen ei ole kovin ihmeellinen. Joulupukin mielestä kaikki lähtee siitä, että jokainen Tuotantotonttu on aina hyvin perehdytetty tehtäviinsä. Tämä koskee vakituista tonttujoukkoa sekä jokaista kausitonttua. Pajalla jokainen tuotantopiste on hyvin järjestyksessä ja siinä toimivan tontun tehtävät, osaaminen ja rooli on selkeästi määritetty. Johtajatontun on näin helppoa varmistaa osaamismatriiseista, että kaikissa tehtävissä on aina paikalla pätevä ja kätevä tonttu.

Korvatunturin toimintajärjestelmä noudattaa ISO 9001 ja ISO 45001 laatustandardeja sekä lahja- ja pakettitoimitusten TODELLAISO 37012 kriteeristöä. Laatutonttu tekeekin tinkimättömiä sisäisiä auditointeja ja laaduntarkastuksia selkeän vuosikellon mukaan. Poikkeamat, joita ei kyllä yleensä ole, kirjataan ja ne myös korjataan nopeasti. Tonttutoiminnassa laatu onkin jo sisäänrakennettuna – kuusen alla leikitellessä kun ei auta höntyillä, vaan asiat täytyy tehdä kuten on Joulupukin kanssa sovittu.

Pajalla on myös jo vuosisatoja tehty huolellista suunnittelua ja riskienhallintaa. Työn vaarat on hyvin tunnistettu ja Riskienhallintatonttu päivittääkin riskiarviota säännöllisesti ja antaa aina tarvittaessa tehtäviä vaarojen poistamiseksi. Kun kaikkeen on varauduttu etukäteen ja turvallisuustoiminta on jatkuvaa, pysyvät tontut aina pari askelta vaaroja edellä eikä onnettomuuksia pääse sattumaan.

Ja jokaisen tontun pieneen tonttupuhelimeen on tietysti lisätty ikoni vaaratilanne- ja positiivisten havaintojen ilmoittamislomakkeelle. Kun tuhannet tontut jatkuvasti tarkkailevat ja havainnoivat tonttupajan tilannetta, voidaan kaikki vaaratilanteet ehkäistä jo ennalta.

Koska kehitys kehittyy, on Korvatunturilla myös otettu käyttöön kone- ja laiteosaamisen varmistavat digitaaliset laitepassit. Jokainen laitteita käyttävä tonttu on näin varmasti tehtäviensä tasalla ja osaa käyttää monimutkaisia lahjansäätövimputtimia oikein ja turvallisesti.

Kun aatto lähestyy, on Joulumuori aina huolissaan myös Joulupukin stressitasosta. Voitte vaan arvata millainen psykososiaalinen kuormitus Joulupukilla ja Johtajatontuilla on, sillä jouluhan on vain kerran vuodessa ja silloin KAIKEN täytyy mennä juuri oikein. Onneksi nämäkin asiat on kirjattu ja niitä seurataan Regossa. Korvatunturin työterveyshuolto voi tämän tiedon perusteella aina ohjata Joulupukkia välillä rauhoittumaan ja lepäämään – ja jättämään sen turhan yöllisen kinkkuleipien popsimisen vähemmälle, jotta Joulupukki mahtuu masuineen savupiipuista sisään ja ulos.

Kun aattoilta koittaa, tehdään Joulupukin rekeen vielä viime hetken turvallisuusauditointi. Kaikkien porojen kunto tarkistetaan ja Petteri Punakuonon nenän kirkkaus määritetään selkeän tarkistuslistan avulla. Kun kaikki on kunnossa ja dokumentoituna Regoon, pääsee Joulupukki turvallisesti matkaan ja lahjat löytävät perille ajoissa meidän kaikkien koteihin.

Qreform-tiimi toivottaa kaikille asiakkaille ja yhteistyökumppaneille turvallista ja stressitöntä joulua sekä onnellista uutta vuotta 2022!

Uusimmat blogit

Miksi investoida riskienhallinnan kehittämiseen ja Rego-järjestelmän hankintaan?

Onnistunut riskienhallinta on jatkuvaa ja suunnitelmallista toimintaa.

Lue lisää

Rego vaaratapahtumaraporointi

Monipuoliset toiminnallisuudet vaaratilanteiden ja poikkeamien kirjaamiseen, analysointiin sekä korjaavien toimenpiteiden seurantaan.

Lue lisää

2021-12-20T08:31:39+02:00